Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Het GielsBos bekroond als eerste dementievriendelijke zwembad van Vlaanderen : ‘Waterlelie' schittert

Gielsbos

Precies 1 jaar geleden bundelde zorgvoorziening Het GielsBos de krachten met Alzheimer Liga Vlaanderen, de gemeente Lille, WZC Lindelo en CADO Lille om zwemmen voor mensen met dementie mogelijk te maken in ons belevingszwembad ‘Waterlelie’ in Gierle.

Na een jaar vol waterpret voor deze buitengewone doelgroep, mag ‘Waterlelie’ zich fier het eerste dementievriendelijke zwembad van Vlaanderen noemen.

"Vandaagmiddag organiseren we al een jaar dementievriendelijke zwemuurtjes in ons belevingszwembad. Een bijzondere mijlpaal voor Het GielsBos, dat daarvoor zelfs een certificaat kreeg uitgereikt door mantelzorger Hilde Tips van de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie en Laura Weyns van Alzheimer Liga Vlaanderen aan Kris Breugelmans, directeur van WZC Lindelo.

 

Dementievriendelijke infrastructuur

Zwemmen is niet alleen een plezierige activiteit, maar het heeft ook tal van voordelen voor het welzijn van mensen met dementie. Het helpt bij het ontspannen van het lichaam, vermindert angstgevoelens en versterkt het mentaal welbevinden. Belevingszwembad ‘Waterlelie’ van Het GielsBos heeft alles in huis om mensen met dementie optimaal te laten genieten:

Jolien Heylen, teamleider open aanbod Het GielsBos: “In Het GielsBos beschikken we over heel wat unieke plekken waar je kan ontspannen of actief bewegen. Belevingszwembad Waterlelie is daar één van. We delen onze buitengewone infrastructuur graag met mensen die extra zorg nodig hebben. Daarom reserveren we ons zwembad sinds een jaar één keer per maand voor 20 zwemmers met dementie, vergezeld door een begeleider.

Zij kunnen gebruikmaken van onze aangepaste infrastructuur met douchestoelen en -brancards, extra brede deuren, een tillift en een inlooptrap. De bodem van het zwembad kunnen we in hoogte verstellen.

We verminderen zoveel mogelijk prikkels door het licht te dempen, rustige muziek af te spelen en beelden te projecteren. De temperatuur van ons zwembad is ook iets warmer dan gemiddeld.

Bovendien is er altijd een redder aanwezig. Wie liever wil relaxen, kan terecht in onze wellness dankzij de warmte van de jacuzzi, de infrarood- en stoomcabine en vier belevingsdouches. Waterlelie is een veilige omgeving waar zwemmers zich helemaal thuis voelen.

Na het zwemmen kunnen ze op adem komen in ons inclusieve café De Stroom waar onze cliënten iedereen voorzien van een verfrissend drankje bij een gezellige babbel.

Dementievriendelijk zwemmen is een initiatief dat past in onze visie om onze faciliteiten open te stellen voor iedereen met een beperking.

“De provincie Antwerpen investeerde in Het GielsBos in topinfrastructuur voor mensen met zorgnoden, bereikbaar en toegankelijk voor de ruime regio", klinkt het. "We zijn blij dat we ons dankzij de expertise van Alzheimer Liga Vlaanderen en de samenwerking met diverse stakeholders, het eerste dementievriendelijke zwembad in Vlaanderen mogen noemen. De certificering door de Liga is de kers op de taart voor een GielsBos dat uitgroeit tot hét recreatieve domein, specifiek voor mensen met een zorgnood.”

Dementievriendelijk certificaat en label

Laura Weyns, Alzheimer Liga Vlaanderen: “De dementietoegankelijkheid van ‘Waterlelie’ werd onder de loep genomen door Alzheimer Liga Vlaanderen. De voorwaarden om dit certificaat te behalen, werden bepaald door de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie. Zij deelden wat volgens hen essentieel is om van sport te kunnen genieten. Hun behoeften werden samengevat in een sportmanifest, dat de basis vormt voor de richtlijnen van een dementievriendelijke club of vereniging.”

Initiatieven voor dementievriendelijke sportactiviteiten zijn essentieel omdat ze deelname vergroten, inclusiviteit bevorderen en de kwaliteit van leven verbeteren. In ons belevingszwembad kunnen mensen met dementie in een inclusieve omgeving genieten van een aangename sportbeleving en sociaal contact. We zijn dan ook bijzonder fier dat we het officiële certificaat en label 'Dementievriendelijk’ mochten ontvangen van de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie en Alzheimer Liga Vlaanderen. Met dit certificaat laten we zien dat Het GielsBos een actieve bijdrage levert aan een dementievriendelijke omgeving.

Dankzij dit label zien mensen met dementie en hun mantelzorgers dat zwemmen ook voor hen toegankelijk is. Dat dit label de drempel om deel te nemen aan een sportieve activiteit verlaagt, is alvast duidelijk: De samenwerking met de gemeente Lille, WZC Lindelo en CADO Lille inspireert ook anderen! In samenwerking met stad Turnhout bieden we nu ook 1 keer per maand dementievriendelijk zwemmen aan voor mensen met dementie uit Turnhout.

Inschrijven

Dementievriendelijk zwemmen is gratis en kan één keer per maand, telkens op een donderdagnamiddag van 14.00 tot 15.00 uur in belevingszwembad ‘Waterlelie’ van zorgvoorziening Het GielsBos, Vosselaarseweg 1, Gierle (Lille). Voor meer info en inschrijven kan men contact opnemen met de dienst Welzijn van de gemeente Lille: welzijn@lille.be, tel. 014 75 14 11.   

 

Kinderen en volwassenen met een beperking voelen zich veilig en geborgen in Het GielsBos. Ze vinden er een thuis waar zij hun eigen leven kunnen uitbouwen en hun dromen mogen najagen. Daarbij krijgen ze professionele ondersteuning van ervaren medewerkers. Onze cliënten, hun leefomgeving en hun levenskwaliteit komen bij ons op de eerste plaats.

Foto's GielsBos / NNieuws.

GielsBos dementievriendelijk zwemmen

GielsBos dementievriendelijk zwemmen

Vosselaarseweg 1, Gierle, België

Gielsbos

Deel dit artikel